Trecute

RECEPȚIE DEDICATĂ SĂRBĂTORIRII ZILEI DE NAȘTERE A ÎMĂRATULUI JAPONIEI

Pe 27 februarie a avut loc recepția dedicată sărbătoririi zilei de naștere a împăratului Japoniei, la care Centrul de Studii Japoneze ASE a fost reprezentat de prof. univ. dr. Marius Profiroiu, prorector relații internaționale, și lect. dr. Magdalena Ciubăncan, directorul centrului.

Mulțumim Embassy of JAPAN in Romania pentru invitație și mai ales pentru sprijinul constant și implicarea în susținerea studiilor japoneze din România.

PROIECT COIL CU STUDENȚII DE LA KANSAI UNIVERSITY

Odată cu încheierea primului semestru, s-a terminat și proiectul COIL derulat împreună cu Kansai University. Studenții de la universitățile noastre au lucrat împreună pentru a descoperi diferențe și similitudini între culturile țărilor din care provin și pentru a discuta despre cele mai pregnante stereotipuri culturale. La final, cu toții au ajuns la concluzia că, dincolo de a cunoaște cultura celorlalți, au reușit să-și cunoască mai bine propria cultură.

SEMINAR ”PRINCIPII CULTURALE ÎN LEADERSHIPUL JAPONEZ” susținut de drd. Dorin MARCHIȘ

Primul seminar al anului 2023 ne aduce o întâlnire cu Dorin Marchiș, de la care vom afla cât de importante sunt aspectele culturale în afaceri, dar și ce rol poate juca practicarea unei arte marțiale în gestionarea vieții profesionale.

Invitatul nostru activează în domeniul de afaceri, având proiecte în România și, mai nou, în Japonia, printre care Nobori, restaurant japonez în Cluj-Napoca, și Nobori, restaurant românesc în Tokyo. De curând și-a extins activitatea, intrând pe piața din Japonia cu Marqvis Collections*, o gamă de băuturi alcoolice destinate exclusiv pieței japoneze, gamă care include în acest moment vin, palincă și lichior. Dintre acestea, se remarcă palinca, atât cea transparentă, cât și cea colorată, respectând toate normele japoneze de concentrație de metanol, o premieră pentru producătorii străini.

Numele lui Dorin Marchiș este însă la fel de mult – dacă nu și mai mult – legat de Aikidō, el practicând această artă marțială de 30 de ani și având centura neagră 6 dan. Este președinte al Fundației Române de Aikidō Aikikai, iar în 2021 a fost ales secretar general al Federației Internaționale de Aikidō.

În prezent, Dorin Marchiș este doctorand la Academia de Studii Economice din București, cercetarea sa concentrându-se pe relația dintre cultură și leadership în societatea japoneză. La seminarul din 13 ianuarie, ne va prezenta câteva principii culturale care stau la baza conceptului de leadership în Japonia, ilustrându-le cu exemple concrete din bogata sa activitate legată de spațiul nipon, și ne va vorbi despre legătura dintre practicarea unei arte marțiale și lumea afacerilor.

Vă așteptăm la o întâlnire interactivă și relaxată. Pregătiți-vă întrebările!

Când? 13 ianuarie, ora 18

Unde? https://ase.zoom.us/j/84800074692?pwd=TWFDVVBHUGM2YkdPMlpMU1ZBenB4Zz09

*Logo-ul gamei Marqvis Collections este realizat de artistul Roland Pangrati, într-o combinație a stilului minimalist cu tehnici de pictură japoneză tradițională nihonga.

LANSAREA ROMANULUI „DACĂ PISICILE AR DISPĂREA DIN LUME” DE GENKI KAWAMURA

Vă așteptăm vineri, 16 decembrie 2022, la ultima lansare de anul acesta a editurii Humanitas Fiction, romanul ”Dacă pisicile ar dispărea din lume” al scriitorului japonez Genki Kawamura. Suntem onorați să fim parteneri în organizarea acestui eveniment la care vom fi reprezentați de lect. dr. Magdalena Ciubăncan, directorul Centrului de Studii Japoneze ASE și traducătoarea romanului, care va vorbi alături de jurnalista Cristina Stănciulescu și de Șerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru”. Moderatoarea discuției va fi Denisa Comănescu, director al editurii Humanitas Fiction.

Romanul lui Genki Kawamura a fost cea mai bine vândută carte a editurii la târgul de carte Gaudeamus și se bucură de un succes foarte mare în toate țările în care a fost tradus și, desigur, și în Japonia.

SEMINAR APLICATIV „SOCIETATEA JAPONEZĂ CONTEPORANĂ” II

Centrul de Studii Japoneze ASE organizează ultimul eveniment al anului 2022 – cel de-al doilea seminar din seria ”Societatea japoneză contemporană” susținută de dr. Diana TIHAN, director-adjunct al Direcției Asia-Pacific din Ministerul Afacerilor Externe.

Înțelegerea principiilor și a valorilor pe baza cărora funcționează societatea japoneză contemporană este esențială în relațiile cu partenerii niponi, a căror abordare – atât în mediul de afaceri, cât și în relațiile personale – poate fi uneori dificil de gestionat în lipsa unor cunoștințe despre cultura și mentalitatea acestora.

Îi așteptăm pe toți cei interesați să învățăm împreună, pornind de la cercetarea doctorală efectuată de invitata noastră și de la experiența domniei sale în cadrul instituției în care lucrează.

VIZITA ÎN JAPONIA A PRORECTORULUI ASE RESPONSABIL DE RELAȚII INTERNAȚIONALE, PROF. UNIV. DR. MARIUS-CONSTANTIN PROFIROIU

În perioada 28 noiembrie – 4 decembrie 2022, prof. univ. dr. Marius-Constantin Profiroiu, prorector ASE responsabil cu relațiile internaționale, a efectuat o vizită la universități și instituții din Japonia, cu scopul de a consolida relațiile existente între ASE și universitățile japoneze și de a dezvolta noi posibilități de cooperare internațională.

Prima universitate inclusă în programul acestei vizite a fost Okinawa Institute of Science and Technology (OIST), una dintre cele mai prestigioase instituții universitare japoneze axate pe cercetare, avându-i printre profesorii asociați inclusiv pe geneticianul Svante Pääbo, câștigător al Premiului Nobel pentru medicină în 2022. Cu această ocazie, prof. Marius Profiroiu s-a întâlnit cu Gil Granot Mayer, vice-președinte executiv, și cu Lauren Bic Ha, vice-președinte asociat al OIST, iar discuțiile s-au axat pe posibilitățile de colaborare în domeniul dezvoltării afacerilor start-up focalizate pe tehnologie și inovație. De asemenea, s-a analizat și posibilitatea implementării unor stagii de cercetare finanțate de guvernul japonez pentru studenții, masteranzii și doctoranzii din ASE.

A urmat vizita la IBM Design Thinking Studio din Tokyo, iar ulterior prof. Marius Profiroiu a discutat cu reprezentanții Universității GLOBIS, universitate parteneră a ASE și care a facilitat întâlnirea cu echipa de la IBM. GLOBIS University este cea mai mare instituție academică de studii post-universitare de afaceri din Japonia. În cadrul vizitei, au avut loc mai multe întâlniri, printre care cele cu președintele fondator al GLOBIS University, dl. Yoshito Hori, cu directorul responsabil de educația corporativă, dl. Keiichiro Nishi, și cu directorul diviziei de administrație corporativă, dl. Keisuke Uchida. Cu ocazia acestor întâlniri, au fost discutate aspecte privind inovația pedagogică la nivelul cursurilor de business predate la nivel universitar, relația universității cu mediul de business din Japonia și modul de evaluare a profesorilor. Totodată, au fost evidențiate buna colaborare dintre ASE București și GLOBIS University și interesul părții japoneze de a trimite doctoranzi japonezi la ASE.

Pe data de 1 decembrie, prof. Marius Profiroiu a participat la recepția oferită de Ambasada României la Tokyo cu ocazia Zilei Naționale a României, prilej cu care a avut o scurtă întrevedere cu E.S. Ovidiu Dranga, ambasadorul României la Tokyo. De asemenea, festivitatea a fost o bună oportunitate de reîntâlnire cu echipa de doctoranzi japonezi și români rezidenți în Japonia ai Academiei de Studii Economice.

JAPONIA ȘI CHINA ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ – Intersecții între socialism și orientalism

Conf. dr. Irina HOLCA de la Universitatea Tokyo este invitata Centrului de Studii Japoneze ASE pentru a susține o prelegere despre imaginea Orientului în România din perioada comunistă, mai exact despre modul în care socialismul și orientalismul se regăsesc în reprezentarea Japoniei și a Chinei în țara noastră, în anii regimului comunist.

Dr. Irina Holca este conferențiar la Universitatea Tokyo, specialistă în literatură japoneză modernă și contemporană, fiind interesată în special de proza realistă. A tradus literatură japoneză în limba română, iar în prezent este implicată în două proiecte de cercetare: unul despre valențele creative și subversive ale traducerii literaturii japoneze în România în perioada comunistă, iar celălalt despre imaginea Chinei în mass-media anilor 1980 în Europa de Est. 

Printre traducerile din limba japoneză în limba română menționăm romanele ”Eu, motanul” de Natsume Soseki, ”Kitchen” de Yoshimoto Banana sau ”Vita sexualis” a lui Mori Ogai. Publicațiile sale recente includ monografia dedicată scriitorului japonez Shimazaki Toson, 島崎藤村、ひらかれたテクスト:メディア、他者、ジェンダー ([The Open Text: Media, Otherness, Gender in Shimazaki Toson’s Works] 2018) și volumul colectiv “Forms of the Body in Contemporary Japanese Society, Literature, and Culture” (2020), unde este co-editor.

Data evenimentului: 18 noiembrie, ora 17

Sala: Constantin Bărbulescu (clădirea Ion Angelescu, Piața Romană nr. 6, etaj 1)

DEMONSTRAȚIE DE ARTE MARȚIALE-Aikidō

Centrul de Studii Japoneze ASE organizează sâmbătă, 12 noiembrie 2022, între orele 10-12, o demonstrație de Aikidō, artă marțială japoneză care se bazează pe folosirea energiei adversarilor pentru a obține controlul asupra lor. Deși incluse în categoria sporturilor, artele marțiale japoneze sunt mult mai mult decât a face mișcare, ideograma 道 (dō) care apare în numele acestora indicând faptul că practicarea unei asemenea arte reprezintă o călătorie în care practicantul intră pe o cale (道) pe care o va urma până la capăt, încercând pe parcurs să se dezvolte atât fizic, cât și spiritual.

Demonstrația va fi susținută de partenerii noștri de la Clubul Sportiv Aikibudō București (aikido-bucuresti.ro), coordonați de Nicolae Mitu sensei, 5 dan Aikidō Aikikai, și Costin A. Istrate senpai, 1 dan Aikidō Aikikai. Evenimentul se desfășoară sub egida Fundației Române de Aikidō Aikikai (https://aikikai.ro/).

SERIA DE PRELEGERI „INTRODUCERE ÎN SOCIETATEA JAPONEZĂ CONTEMPORANĂ”

Vă așteptăm vineri, 28 octombrie, la prima întâlnire din cadrul seriei de prelegeri ”Introducere în societatea japoneză contemporană”, susținute de dr. Diana TIHAN, Director-adjunct al Direcției Asia-Pacific din Ministerul Afacerilor Externe.

Diana Tihan este diplomat și a lucrat la Ambasadele României la Tokyo (2007-2011), Beijing (2012-2014) și Copenhaga (2018-2019), efectuând numeroase stagii de pregătire la Seoul, Singapore, Bruxelles, Chișinău, Praga, Viena etc. Absolventă a secției japoneză-engleză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, deține un master în studii culturale asiatice și un doctorat în sociologia valorilor, cu o teză despre valori sociale contemporane românești și japoneze, analizate în cadrul unui studiu comparativ (2014-2018). Este și traducător de beletristică din limba japoneză și engleză, abordând atât scriitori clasici (Shusaku Endo), cât și contemporani (Hiromi Kawakami, Liza Dalby, Takashi Hiraide).  Fire deschisă și dinamică, este fascinată de oameni și de societățile umane, din diverse perspective – lingvistică, literatură, sociologie, estetică, relații interumane și internaționale. Consideră interacțiunile cu studenții drept cele mai bune ocazii pentru a-și aprofunda cunoștințele și a progresa în plan profesional și uman deopotrivă.

PROIECT COMUN ÎNTRE CENTRUL DE STUDII JAPONEZE ASE și KANSAI UNIVERSITY: curs bazat pe conceptul COIL (Collaborative Online International Learning)

În luna octombrie am dat startul primei colaborări între Centrul de Studii Japoneze ASE și Kansai University (Japonia) într-un proiect de tip COIL, în care două echipe de studenți de la universitățile noastre vor colabora timp de aproximativ două luni pentru realizarea unui proiect comun ce va fi susținut în luna decembrie. Studenții vor avea posibilitatea să lucreze într-un mediu multicultural și să descopere mai multe despre țările și culturile celor implicați în proiect. Vom reveni la finalul proiectului cu rezultatele obținute.

ÎNTÂLNIRE DE LUCRU

Pe data de 26 septembrie, odată cu începerea noului an universitar, d-na lect. dr. Magdalena Ciubăncan, director al Centrului de Studii Japoneze ASE, s-a întâlnit cu dl. conf. dr. Roman Pașca de la Akita University, pentru a discuta despre o viitoare cooperare între ASE și universitatea japoneză. Vom pune în practică primele proiecte în curând!

CURS FACULTATIV DE LIMBA JAPONEZĂ

START înscrieri la cursul facultativ de limba japoneză!

Detalii pe dlmca.ase.ro