Masa rotundă ”The current role of diplomacy, business and academia in the development of Japanese Studies in Romania”

Pe data de 10 mai 2024, Centrul de Studii Japoneze ASE, în colaborare cu Facultatea de Relații Economice Internaționale, a organizat în cadrul Săptămânii Internaționale în ASE, o masă rotundă cu tema ”Rolul actual al diplomației, al mediului de business și al lumii academice în dezvoltarea studiilor japoneze din România”. În discursurile lor, invitații au scos în evidență faptul că, din perspectivă istorică, situația actuală a relațiilor româno-japoneze se află la un nivel de dezvoltare fără precedent, iar în acest context este vitală formarea de specialiști în diverse arii ale economiei și vieții sociale, dar care să fie și buni cunoscători ai culturii japoneze. Academia de Studii Economice, prin Centrul de Studii Japoneze, și-a exprimat deschiderea pentru colaborarea cu partenerii japonezi, evidențiind potențialul uman de care dispune, precum și buna pregătire profesională a studenților și absolvenților săi în domeniile de interes pentru partea japoneză.

La discuție au participat E.S. Takashi Katae, ambasador al Japoniei în România, E.S. Viorel Isticioaia-Budura, fost ambasador al UE în Japonia, E.S. Radu Șerban, fost ambasador al României în Japonia și d-na Sawaka Takazaki, director JETRO București. Discuția a fost moderată de lect. univ. dr. Magdalena Ciubăncan, director al Centrului de Studii Japoneze ASE.

Hanami 2024

Ne-am bucurat împreună de o zi de primăvară japoneză în Grădina Japoneză din Herăstrău 🌸🌸🌸

Mulțumim Ambasadei Japoniei în România pentru invitația de a ne alătura ca participanți la acest eveniment însorit.

Schimb de experiență cu studenții de la University of Hyogo

În perioada 4-11 martie, Academia de Studii Economice a primit vizita unui grup de 20 de studenți japonezi însoțiți de 3 profesori de la University of Hyogo, instituție parteneră a ASE. Aceștia s-au aflat într-un schimb de experiență cu studenții din ASE, în cadrul programului Global Leader Education Program (GLEP) al universității japoneze. Delegația japoneză a avut întâlniri cu prof. univ. dr. Marius Profiroiu, prorector relații internaționale, cu membrii Centrului de Studii Japoneze ASE, cu profesori și studenți ai programului Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății REI și cu studenții din ASE înscriși la cursul facultativ de limbă japoneză. Programul vizitei a inclus și activități academice și culturale comune, prin care studenții japonezi au cunoscut atât universitatea noastră, cât și viața de zi cu zi din București.

Vizita delegației Universității din Hyogo

Pe data de 6 martie 2024, universitatea noastră a primit vizita unei delegații oficiale a Universității Hyogo (Japonia), formată din prof. univ. dr. Makoto Kosaka, președintele universității japoneze, și prof. univ. dr. Carmen Săpunaru-Tămaș, consilier al Președintelui pe probleme de relații internaționale. Delegația a fost primită de prof. univ. dr. Marius Profiroiu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, care a analizat împreună cu oaspeții din Japonia principalele direcții de cooperare între cele două universități, în special proiectele comune care se vor derula prin intermediul biroului-satelit pe care Universitatea Hyogo îl va deschide la ASE. Delegația a avut întâlniri și cu prof. univ. dr. Liviu Cotfas, directorul Direcției de Relații Internaționale ASE, și cu lect. univ. dr. Magdalena Ciubăncan, directorul Centrului de Studii Japoneze ASE.

Participarea echipei ASE la recepția oferită cu prilejul aniversării zilei de naștere a Împăratului Japoniei

Centrul de Studii Japoneze al ASE mulțumește Ambasadei Japoniei în România pentru invitația la recepția dedicată zilei Majestății Sale Naruhito, Împăratul Japoniei. Ne vom strădui în continuare să dezvoltăm studiile japoneze în România și, prin studenții și absolvenții Academiei de Studii Economice din București, să creăm legături durabile între cele două țări.

Vizita în ASE a delegației de la Universitatea din Nagasaki

În perioada 5-12 februarie 2024, universitatea noastră a primit vizita unei delegații a Universității din Nagasaki, care s-a întâlnit cu reprezentanți ai mai multor direcții și facultăți din ASE. Pe parcursul a trei zile, s-au discutat și analizat multiple posibilități de colaborare și schimburi academice, iar colegii noștri din Japonia au avut ocazia să se familiarizeze cu mediul de lucru și de studiu din ASE.

Întâlnire cu reprezentanții Japan Foundation Budapesta

Centrul de Studii Japoneze al ASE a primit în data de 8 decembrie 2024 vizita delegației Biroului Japan Foundation din Budapesta, instituție care coordonează educația de limbă japoneză din România. D-na Mami Fujii, director al Biroului, și dl. Yasuhiro Yashima, coordonator principal pe probleme de limbă japoneză, s-au întâlnit cu lect. dr. Magdalena Ciubăncan, directorul Centrului de Studii Japoneze ASE.

În cele aproape trei ore de discuții, a fost analizată situația educației de limbă japoneză din România din multiple perspective și s-au identificat modalități de dezvoltare a acesteia în contextul actual.

Jocuri japoneze: Tōsenkyō și Bēgoma

Pe data de 17 noiembrie 2024, Centrul de Studii Japoneze ASE, alături de Centrul Cultural Japonez al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat o demonstrație de jocuri japoneze însoțită de explicații.

Tōsenkyō este un joc tradițional japonez cu o vechime de aproximativ 300-400 de ani, fiind practicat inițial de nobilii din Kyōto și răspândindu-se apoi și în Edo (actualul Tōkyō). Este un joc simplu, cu trei componente principale: evantaie, fluture (țintă) și pernă (bază de lemn). De la o anumită distanță, jucătorii aruncă evantaiele deschise spre țintă, iar punctajul se calculează în funcție de poziția pe care cele trei componente o au una față de cealaltă.
Bēgoma sunt titirezi japonezi adesea decorați cu ideograme. Confecționați inițial din scoici spiralate umplute cu nisip, titirezii au o istorie care pornește din perioada Heian (794-1185), iar jocul cu bēgoma (titirezi din metal) reprezintă o modalitate de distracție și în zilele noastre.

Demonstrațiile și explicațiile au fost oferite de dr. Yusuke SUMI, director al Centrului Cultural Japonez al UBB, și de Ryōta Yamazaki, student la Nagaoka University of Technology.

ÎNTÂLNIRE CU AUTORUL GEORGE MOISE

Studenții noștri au avut ocazia să se întâlnească cu George Moise, autor român stabilit în Japonia, cu ocazia apariției noului său volum de inspirație japoneză ”Kanashibari”. Într-o atmosferă relaxată, s-a discutat despre condiția străinului în Japonia, despre adaptare și neadaptare și despre procesul construcției de sine într-o cultură străină.