JOCURI JAPONEZE – Tōsenkyō și Bēgoma

Pe data de 17 noiembrie 2024, Centrul de Studii Japoneze ASE, alături de Centrul Cultural Japonez al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat o demonstrație de jocuri japoneze însoțită de explicații.

Tōsenkyō este un joc tradițional japonez cu o vechime de aproximativ 300-400 de ani, fiind practicat inițial de nobilii din Kyōto și răspândindu-se apoi și în Edo (actualul Tōkyō). Este un joc simplu, cu trei componente principale: evantaie, fluture (țintă) și pernă (bază de lemn). De la o anumită distanță, jucătorii aruncă evantaiele deschise spre țintă, iar punctajul se calculează în funcție de poziția pe care cele trei componente o au una față de cealaltă.
Bēgoma sunt titirezi japonezi adesea decorați cu ideograme. Confecționați inițial din scoici spiralate umplute cu nisip, titirezii au o istorie care pornește din perioada Heian (794-1185), iar jocul cu bēgoma (titirezi din metal) reprezintă o modalitate de distracție și în zilele noastre.

Demonstrațiile și explicațiile au fost oferite de dr. Yusuke SUMI, director al Centrului Cultural Japonez al UBB, și de Ryōta Yamazaki, student la Nagaoka University of Technology.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *