Întâlnire cu reprezentanții Japan Foundation Budapesta

Centrul de Studii Japoneze al ASE a primit în data de 8 decembrie 2024 vizita delegației Biroului Japan Foundation din Budapesta, instituție care coordonează educația de limbă japoneză din România. D-na Mami Fujii, director al Biroului, și dl. Yasuhiro Yashima, coordonator principal pe probleme de limbă japoneză, s-au întâlnit cu lect. dr. Magdalena Ciubăncan, directorul Centrului de Studii Japoneze ASE.

În cele aproape trei ore de discuții, a fost analizată situația educației de limbă japoneză din România din multiple perspective și s-au identificat modalități de dezvoltare a acesteia în contextul actual.

Jocuri japoneze: Tōsenkyō și Bēgoma

Pe data de 17 noiembrie 2024, Centrul de Studii Japoneze ASE, alături de Centrul Cultural Japonez al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat o demonstrație de jocuri japoneze însoțită de explicații.

Tōsenkyō este un joc tradițional japonez cu o vechime de aproximativ 300-400 de ani, fiind practicat inițial de nobilii din Kyōto și răspândindu-se apoi și în Edo (actualul Tōkyō). Este un joc simplu, cu trei componente principale: evantaie, fluture (țintă) și pernă (bază de lemn). De la o anumită distanță, jucătorii aruncă evantaiele deschise spre țintă, iar punctajul se calculează în funcție de poziția pe care cele trei componente o au una față de cealaltă.
Bēgoma sunt titirezi japonezi adesea decorați cu ideograme. Confecționați inițial din scoici spiralate umplute cu nisip, titirezii au o istorie care pornește din perioada Heian (794-1185), iar jocul cu bēgoma (titirezi din metal) reprezintă o modalitate de distracție și în zilele noastre.

Demonstrațiile și explicațiile au fost oferite de dr. Yusuke SUMI, director al Centrului Cultural Japonez al UBB, și de Ryōta Yamazaki, student la Nagaoka University of Technology.

ÎNTÂLNIRE CU AUTORUL GEORGE MOISE

Studenții noștri au avut ocazia să se întâlnească cu George Moise, autor român stabilit în Japonia, cu ocazia apariției noului său volum de inspirație japoneză ”Kanashibari”. Într-o atmosferă relaxată, s-a discutat despre condiția străinului în Japonia, despre adaptare și neadaptare și despre procesul construcției de sine într-o cultură străină.

Job hunting and working in Japan

WEBINAR BY CONNECT JOBS JAPAN

Pe 12 octombrie 2023, studenții de la ASE interesați de un posibil job în Japonia au avut ocazia să afle de la consultanții agenției de recrutare Connect Job ce anume presupune procesul de căutare a unui job la companiile japoneze, care sunt așteptările și obiectivele generale ale angajatorilor japonezi, cum trebuie să răspundă la întrebările cele mai comune de la interviuri și cum să folosească corect expresii ale limbii japoneze pe care și tinerii japonezi le mai încurcă uneori.